Nederland moet weer op de schop

Nederland moet weer op de schop

Ooit was Nederland wereldkampioen ruimtelijke ordening. Dat we die ambitie hebben losgelaten, is een belangrijke oorzaak van de huidige milieuproblemen. Door beter ruimtelijk te ordenen, lossen we heel wat problemen op.

Door: Joost van Kasteren
Op: www.frieschdagblad.nl

Een groot deel van onze milieuproblemen, inclusief het stikstofprobleem, is niet uit de lucht komen vallen. Die problemen worden veroorzaakt doordat we heel veel willen doen op een klein oppervlak. We willen veel voedsel produceren, we willen het landschap verfraaien én we willen de natuur en biodiversiteit verbeteren. En dat kán ook allemaal. Maar dan moeten we alles een stuk beter organiseren. Ruimtelijke ordening heet dat. En in het verleden waren we daar wereldkampioen in.

In loop van de vorige eeuw ging ongeveer drie kwart van ons landelijk gebied op de schop. Via ruilverkaveling ruilden boeren onderling stukken land en gingen zo de versnippering tegen. Vanaf de jaren vijftig werd ruilverkaveling ook gebruikt om de waterhuishouding te verbeteren, natuur te beschermen en het landschap te verfraaien.

Onder meer dank zij deze ruimtelijke ordening, leek Nederland aan het begin van de 21e eeuw af. Ruimtelijke ordening was niet meer nodig. Nogal wat instanties die zich daarmee bezig hielden, werden door de regering afgeschaft of overgeheveld naar de provincie.

Klik hier om verder te lezen.

Posted in Landbouw.